Penerbangan terakhir..

Syukur kita kepada ALLah dengan Rahmat dan kunia yang tidak terhingga dapat kita kecapi kini tanpa sebarang peraturan atau bayaran....

Hari ini ana tertarik hati untuk menulis satu tajuk yang mana mungkin sedap didengar PENERBANGAN TERAKHIR... namun itulah satu tajuk yang ana rasa amat tinggi maknanya disisi ana... tp x tahu lah bagaimana pula disisi rakan-rakan????
Adakah dia penerbangan terakhir untuk kita pulang ke Malaysia???? atau apakah????
Berapakah harga tiket untuk penerbangan terakhir ini??? atau adakah tiketnya percuma???? Sama-samala kita nilai....

Jika kita pernah menaiki kapal terbang pastinya ada maklumat yang akan dikhabarkan kepada kita tentang perjalanan yang kita akan tempuh... Dari mana dia akan berlepas hingga kemana diakan mendarat.... Oleh itu maklumat tentang perjalanan akan ana sertakan:


MAKLUMAT TENTANG PERJALANAN

· Tempat berlepas : Kehidupan dunia

· Tempoh Perjalanan : Cuma seketika dan beberapa meter dalam perut bumi.

· Destinasi : Akhirat

· Masa berlepas : Ketika di datangi Malaikat

· Masa hadir : Ketika dan selepas Nyawa di cabut

· Bentuk tempahan : Tetap, Pasti, dan tidak akan Berubah

Setelah selesai maklumat tentang penerbangan pasti ada syaratnya dalan sesuatu perjalanan ke tempat yang hendak dituju, tambahan pula jika kita ingin ke Mesir perlulah di lengkapi dengan perbagai jenis anika untuk keselamatan kita di Mesir. Maka ana paparkan syarat-syarat perjalanan untuk kedastinasi yang akan kita tujui dengan penerbangan terakhhir:

SYARAT-SYARAT PERJALANAN

Ditujukan kepada semua penumpang. Diminta ambil perhatian kerana mereka akan memulakan perjalanan dengan meninggalkan kehidupan didunia dan menuju ke akhirat. Sila perhatikan ketua anda, semua (pilot) yang dikhaskan iaitu Malaikat Maut. Bagi penumpang yang belum jelas, dapatkan maklumat lanjut daripada kenyataan yang terdapat di dalam Al-Quran dan Hadis-hadis Rasullullah serta menurutinya dengan berhati-hati. Sebarang masalah hendaklah di rujuk kepada para ulamak dan cendiakawan.

Untuk muatan yang dibenarkan oleh pihak yang menjalankan tugas adalah seperti berikut:

* 5 meter kain kafan putih

* Kapas Putih yang secukupnya

* Muatan lain yang di pertimbangkan :-

- Amal soleh

- Sedekah jariah

- Anak soleh yang mendoakan ibu bapanya

- Ilmu yang manfaat

waktu perlepasan:

SAAT DAN WAKTU BERLEPAS

* Semua penumpang yang sudah mempunyai tiket, pasport atau tidak mempunyai kedua-duanya hendaklah bersiap-sedia untuk berlepas setiap saat jika tidak mahu sebarang kesusahan.

PERINGATAN YANG DIULANG:

* Tempahan perjalanan adalah sesuatu yang tetap dan pasti, yang tidak perlu diingatkan lagi. Tapi atas dasar peringatan kepada para penumpang, maka kami menulis untuk anda semua. Hendaklah anda mengambil perhatian yang sewajarnya tentang perjalanan ini.

AKHIRNYA:

Terima kasih kepada semua kerana memberi peluang terhadap kami

untuk menabur khidmat kepada anda semua. Semoga bergembira dengan perjalanan yang menarik,sesuai dengan firman ALLAH surah Al-Kahfi;

Ertinya : " Barang siapa mengharap perjumpaan yang baik dengan Tuhannya, maka hendaklah dia mengerjakan amalan yang baik, Janganlah pula mensyirikkan ALLAH dengan sesuatu "

maafkan ana jika silap @ salah.... Wa Allahu A'lam

0 Comments:

Post a Comment
 
 
 

Followers